На  29 ноември 1797 година, точно преди 220 години, е

...
На  29 ноември 1797 година, точно преди 220 години, е
Коментари Харесай

220 години от рождението на Гаетано Доницети



На  29 ноември 1797 година, тъкмо преди 220 години, е роден един от великите италиански оперни композитори - Гаетано Доницети. Той, дружно със своите гениални съвременици Джоакино Росини и Винченцо Белини, при започване на XIX век  постановат и утвърждават в цяла Европа италианската опера и стила белканто – това са създатели, представляващи цяла ера в историята на музикалния спектакъл.

Жизнения път на Доницети започва  в Бергамо, в дълбока бедност. Самият той  написа в писмо до своя преподавател:
Моето рождение е покрито с загадка,защото съм се появил на този свят подземен, в мазе,
в което е трябвало да се спускаш по стълба като във винарска маза, и където безоблачен лъч  в никакъв случай не е прониквал.

Благодарение на благотворителността и интереса на няколко значими персони в живота му обаче, Доницети съумява да направи кариера като композитор и макар късото време, отредено му на тази земя, съумява да покаже гения, заложен му от ранна възраст. Когато умира, едвам 50-годишен, той оставя в завещание 75 опери, 16 симфонии, 19 струнни квартета, доста песни и други Най-любимите на публиката негови шедьоври са оперите „ Любовен балсам “ и „ Лучия ди Ламермур “.

 Чуйте забавни детайлности от биографията на Гаетано Доницети и фрагменти от негови творби в поредицата на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " - в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР